Számlatörténetünket többé már nem csak a bankok láthatják – az open banking gyakorlata

Sokak számára ismerős a PayPal, a Revolut és a Transferwise név, ők azok a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló vállalkozások, amelyek már évek óta a magyar piacon is jelen vannak, e-kereskedelmi, nemzetközi utalási vagy devizaátváltási megoldásaikkal.

A közelmúltban, 2019. szeptember 14-én életbe lépett a PSD2, az új európai fizetési és ügyfél-azonosítási rendszer, amely lehetővé teszi a nyílt bankolást. Ezt követően kibővült a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló cégek piaca hazánkban.

Magyarországon még nem kifejezetten népszerűek a számlaintegrációs és pénzügyi tervező programok, de az Egyesült Államokban már pl. a Mint.com költségnyilvántartó programját 3 millióan használják, és ezzel nincs egyedül a vállalkozás. Miért előnyös ez? A költségnyilvántartó alkalmazás mindennap lekérdezi a felhasználó pénzügyeit a különböző bankjaitól, brókercégeitől, ezeket integrálja, pénzügyi tippeket ad, sőt a felhasználó aktuális hitelképességét is naponta lekérdezni és tanácsot ad a hitelbesorolás javítása érdekében. Magyarországon más a helyzet abból a szempontból, hogy túlnyomórészt a magyar ügyfeleknek nincs több bankszámlája, hitelt is ritkán veszünk fel és alapvetően a pénzügyeinkről sem szeretünk beszélni. Ez a helyzet azonban változhat a jövőben.

A következőkben bemutatunk néhány pénzügyi szolgáltató céget, amelyek már jelen vannak, vagy várhatóan jelen lesznek hazánkban a közeljövőben.

Mint.com

A már említett Mint.com az Intuit Limitednek márkája (csakúgy, mint a soron következő Quickbooks), amely tulajdonképpen egy pénzügyi nyilvántartó program. Költségvetést készíthetünk segítségével, pénzügyi tervezőként funkcionál és egyszerre több számlát is kezelhetünk általa. Emellett ingyenes hitelképességi vizsgálatot nyújt, valamint befektetéseket is kivethetünk segítségével, amennyiben a cégnek élő adatai vannak a piacok mozgásairól.

Quickbooks

A Quickbooks a kis- és középvállalkozókat, illetve egyéni vállalkozókat célozza. Szintén pénzügyi nyilvántartó programként funkcionál, amely az elektronikus számlák kiállításában, a költségek rögzítésében és az adóbevallás készítésében nyújt segítséget. A program elvégzi a teljes könyvelést, nincs szükség könyvelőre, és az adóhivatal felé is továbbítja a dokumentumot.

Revolut

A Revolutnak már Magyarországon is több százezres tábora van, azonban még nem is open banking szolgáltató. A Revolut pénzügyi programja lehetővé teszi, hogy díjmentesen váltogathassunk a különböző devizák között, valamint kisebb összegeket is felvehetünk költségmentesen. Valószínűsíthető, hogy a Revolut nem lesz mindig ennyire „jószívű”, a jelenleg még ingyenesen használható pénzügyi programja segítségével kétségkívül nagyobb üzletet szeretne csinálni a jövőben. A ma még ingyenes pénzügyi szolgáltató cég betekintést nyer a számlatörténetünkbe, az ott nyert információkat pedig a hitelezés megállapításához fel tudja majd használni, betétet tud gyűjteni, ami hatalmas lehetőségeket nyújt számára.

Klarna Bank

A stockholmi központtal rendelkező, svéd Klarna Bank AB-t 2005-ben alapították. Ma már Svédország online kereskedelmi forgalmának 40 százalékát, azaz napi 1 millió tranzakciót bonyolít. A Klarna Bank pénzügyi programja segítségével az online boltok felhasználóinak nyújt segítséget. Azonnali fizetést biztosít, valamint kamatmentes kölcsönt nyújt a felhasználók számára, amelyet akár 3 részletben is vissza lehet fizetni a bank számára. Emellett kedvező kamatozású kölcsön felvételére is lehetőség van nagyobb összegek esetén. A hitelbírálat rendkívül egyszerűen zajlik: csupán egy email címre és irányítószámra van szükségünk. A vállalkozás már több európai országban is jelen van, több mint 60 millió felhasználójával az egyik legnagyobb fintech startup Európában. 

Következő cikkünkben megismerhet még három pénzügyi szolgáltatást nyújtó céget, valamint azt is megtudhatja, hogy mire érdemes figyelnie, ha open banking-re adja a fejét! Kattintson ide és olvasson tovább!

Ha megbízható, könnyen kezelhető és független pénzügyi szoftvert keres, akkor megtalálta. Kattintson ide és mutatjuk a részleteket!