Mire figyeljünk az open banking során?

Előző bejegyzésünkben bemutattunk néhány pénzügyi szolgáltató céget, amelyek a 2019. szeptember 14-én életbe lépett a PSD2 – új európai fizetési és ügyfél-azonosítási rendszer bevezetését követően már hazánkban is jelen vannak, vagy várhatóan hamarosan jelen lesznek. Most folytatjuk ezen cégek listáját, illetve elmondjuk, mire érdemes odafigyelnie az open banking-gel kapcsolatban.

Money Dashboard

A Money Dashboard egy Angliából származó költségvetés nyilvántartó program, amely szinkronizálja az ügyfelek bankszámlatörténetét, így tulajdonképpen költség követést végez. Előnye, hogy több számlát kezelhetünk egy pénzügyi programon belül, könnyen áttekinthető költségkategóriákat hozhatunk létre, valamint használhatjuk az alkalmazáson belüli ingyenes pénzügyi tervezőt is. Rendelkezik egy olyan algoritmussal, amely képes a bankból érkező adatokat 96 százalékos pontossággal beazonosítani, ezekből pedig következtetéseket von le, hol lett volna érdemes vásárolni, mennyit spórolhat, ha kevesebbet költ szórakozásra stb.

Budget Bakers

A cseh Budget Bakers s.r.o. költségnyilvántartó alkalmazása a Wallet nagy népszerűségnek örvend. Magánszemélyek, kis- és középvállalkozások költségkövetésére (PFM) alkalmas. A vállalkozás 2010-ben indult, mára már több mint 1,7 millió felhasználót tudhat magáénak, több európai országon kívül, már a tengerentúlon is jelen van. A pénzügyi tervező szoftverben lehetőségünk van manuálisan is felvinni az adatokat, a költségeket és a bevételeket, valamint többféle számlát is megadhatunk. Pénzügyi előrejelzést is készíthetünk az alkalmazás segítségével a rögzített csoportos beszedések, rendszeres utalások, hiteltörlesztések alapján, valamint megtakarítási célokat is ki lehet tűzni. Hiteleinket is beállíthatjuk, így havi szinten követhetjük, hogy mennyit csökken a tartozásunk, hol tartunk a futamidőben.

Spendee

Szintén cseh költségnyilvántartó alkalmazás a Spendee, amely automatikusan szinkronizálja bankszámláinkat, illetve családi számlákat és többféle devizanemű számlát is kezelhetünk a rendszerben, így integráltan megvalósul a költségkövetés (PFM). A Spendee esetében csupán az alapverzió ingyenes, az adatszinkronizálásért és a tételek automatikus kategorizálásáért már fizetnünk kell. A Spendee 2500 pénzügyi intézménynél, sok magyar banknál is rendelkezik adatkapcsolatokkal.

Mire figyeljünk open banking során?

Amikor új fejlesztések jelennek meg, akkor azzal együtt megjelennek a szélhámosok is, akik a nyílt bankolás mögé bújva elkérik PIN-kódunkat. Érdemes tudnunk, hogy az open banking során soha nem kell személyes, a belépéshez szükséges azonosító adatokat megadunk! Csak a pénzügyi szolgáltatást nyújtó cégnek adhatunk felhatalmazást, hogy információkat gyűjtsön a bankunktól. Magyarországra eddig főként számlainformációs szolgáltatók kértek engedélyt.

A fent említett pénzügyi szoftvereket kínáló cégek között már van, amelyik magyar nyelven is elérhető. Az MNB azonban szigorú a magyar piacra belépni kívánó pénzügyi szolgáltató cégekkel. Ez egyrészt biztonságot, másrészt rugalmatlanságot jelent. Abból a szempontból mindenképpen pozitív, hogy az MNB szigorú felügyelete alatt megszűnik a scraping jelensége. A scraping gyakorlata azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatók számára az ügyfél megadja a netbank belépési adatait, így a cégek áttöltötték saját adatbázisukba az ügyfél számlainformációt. Ez adatvédelmi szempontból igen veszélyes, nem véletlenül kérik a bankok, hogy ne adjuk meg személyes adatainkat és PIN-kódunkat senkinek.

A screping a PSD2 bevezetése után eltűnhet, amelyhez azonban szükséges, hogy a bankok felkészültek legyenek az adatok engedélyezett átadására. Tartsuk tehát szem előtt: az open banking során nem mi adjuk meg jelszavunkat, belépési adatainkat, hanem a bank ad át információt. Aki ezeket az adatainkat kéri, az minden bizonnyal szélhámos. 

A biztonságos, áttekinthető és független pénzügyi tervezéshez tájékozódj költségvetés készítő szoftverünkről ide kattintva!